Om båten Elvekongen

Elvekongen som passasjerbåt i Lofoten
Elvekongen som passasjerbåt i Lofoten

Elvekongen var tidligere passasjerbåt mellom øyene i Lofoten og er derfor meget sjøsterk og behagelig båt på våre elver. Etter at den kom til oss ble den ombygget til en behagelig "cruise-båt" med plass for inntil 45 personer.

Båten tilbyr små og store charterturer for både private, foreninger, organisasjoner og bedrifter.

I tillegg til vårt lune soldekk med panorama utsikt for alle, kan vi tilby god mat og drikke i salongen under dekk, koselig innredet med furumøbler. I salongen er det sitteplasser for 42 personer, de fleste med vindusbord og elveutsikt. I tillegg kan vi på akterdekket dekke bord under parasoll.

Elvekongen har alle rettigheter (øl/vin/brennvin)

Historien

I 1876 begynte dampbåtselskap å frakte gods og passasjerer mellom Årnes og Eidsvoll. Dette kom som en følge av at landets første jernbane ble bygd mellom Christiania og Eidsvoll i 1854, mens Kongsvingerbanen sto ferdig fram til Årnes i 1862.

I 1906 ble det vedtatt å flytte reguleringsdammen for Mjøsa fra Eidsvoll til Svanefossen i Nes på Romerike, der det også ble bygget et slusekammer for slusetrafikken. Anlegget sto ferdig i 1909. Svanefossen sluse ble lagt ned i 1972, men restaurert og gjenåpnet i 1993. Glommen og Vormen Skipsaktieselskab var da stiftet og hadde gått til innkjøp av turistbåten som fikk navnet Elvekongen.